Educatief Speelgoed

Educatief Speelgoed

Zeker in een tijd waarin kinderen steeds meer tijd gaan besteden aan computerspelletjes, internet en televisie, kan het geen kwaad als zij worden geprikkeld door educatieve spelletjes. Met educatief speelgoed zijn leren en spelen heel eenvoudig te combineren. Door je kind al vroeg in aanraking te laten komen met dit speelgoed, bereid je hem of haar het beste voor op de schoolperiode. Ook stimuleer je allerlei basisvaardigheden. Hier zal je kind later zeker baat bij hebben.

Onderzoek

Uit diverse onderzoeken en studies is gebleken dat spelen de ontwikkeling van kinderen stimuleert. Een jong kind leert vormen en kleuren herkennen, evenals ruimtelijk inzicht creëren. Omdat jonge kinderen erg onderzoekend zijn leren zij in de eerste zes jaar van hun leven het meest. Ze leren voornamelijk door te doen. Als ouder heb je in die zes jaar de grootste invloed op je kind. Waarom zou je daar geen gebruik van maken? Want wist je dat ook is gebleken dat het IQ van je kind kan worden vergroot, mits er voldoende aandacht voor spel is in de eerste jaren van zijn of haar leven?

Speelgoed

Op de speelgoedmarkt is het aanbod groot. Tegenwoordig blijft het niet meer bij poppenhuizen, puzzels en speelgoedautootjes. Er zijn volledige piratenschepen en kastelen nagebouwd, waar je kind zijn fantasie de vrije loop kan laten. Kleurrijk en zeer uitdagend materiaal waar je kind uren plezier aan kan beleven. Door te spelen ontwikkelt een kind zich snel. Het ervaart door te doen. Ook samenspelen is van essentieel belang, zeker wat de sociale ontwikkeling betreft.

Vaardigheden trainen en aanleren

Ook zijn er veel verschillende computers ontwikkeld. Zelfs voor de jongste kinderen zijn al spelcomputers bedacht met educatieve meerwaarde. Zo kunnen ze er kleuren op herkennen, letters en cijfers leren en in sommige gevallen zelfs Engels. Maar ook zonder spelcomputer kan een kind heel veel leren. Zo zijn er spelletjes die het geheugen trainen, de leesvaardigheid bevorderen, de taal- en rekenkundige vaardigheden vergroten en de oog-hand coördinatie stimuleren. Op die manier wordt een kind in de eerste jaren van zijn leven al voorbereid op de schoolperiode. Deze spelletjes zullen daarbij zeker ten goede komen.

Oudere kinderen

Maar ook voor oudere kinderen is er veel op de markt. Ook zij hebben er baat bij om uitdaging te vinden in diverse spelletjes. Niet voor niks wordt er op veel scholen gebruik gemaakt van educatieve spelletjes als les ondersteunend materiaal. Bijvoorbeeld om taal, lezen en rekenen te automatiseren en herhalen.

Aanschaf

Om thuis te kunnen oefenen, kun je dezelfde spelletjes als op school aanschaffen. Voor een paar tientjes heb je al materiaal in huis, om bijvoorbeeld breuken mee te oefenen, of spelling en taal. Ook voor vakken als aardrijkskunde en geschiedenis is materiaal beschikbaar. Grote kans dat je er zelf ook nog wat van opsteekt!