Houten Speelgoed

Houten Speelgoed

Vroeger werd er vrijwel geen gebruik van kunststof gemaakt, bij het ontwikkelen van speelgoed. Alles was toen van hout. Misschien is de houten tol nog wel een van de bekendste voorbeelden daarvan. Maar de laatste jaren is er veel veranderd in speelgoedland. Plastic artikelen zijn niet meer weg te denken. De speelgoedindustrie heeft sowieso een enorme groei doorgemaakt, met de komst van diverse spelcomputers en hun accessoires. Maar dat houten speelgoed niet alleen iets van vroeger is, blijkt uit de steeds groter wordende vraag naar deze producten. Dat houten speelgoed nog lang niet vergeten – of zelfs uitgestorven – is, is een feit.

Natuurlijk materiaal

Als kinderen spelen met natuurlijk materiaal, biedt dat veel voordelen op het gebied van hun ontwikkeling. Zeker jonge kinderen hebben van nature de neiging om speelgoed in hun mond te stoppen. Ook dat is onderdeel van hun ontwikkeling. Want door iets in hun mond te stoppen, ‘voelen’ ze het voorwerp en leren ze het beter kennen. Het spelen met natuurlijk materiaal stimuleert dus het gebruik van hun tast-, reuk- en smaak zintuigen.
Dat is al een reden om kinderen met houten speelgoed te laten spelen. Omdat hout zo makkelijk te bewerken is, heb je houten speelgoed in heel veel verschillende varianten. Zowel om binnen mee te spelen als buiten.

Hout versus kunststof

De tijd van de houten tol is voorbij. Hier en daar komt hij nog wel eens terug, maar de kinderen van nu hebben meer interesse voor grote kastelen, brandweerauto’s en politiebureaus om mee te spelen. Vaak zie je dit speelgoed terug in een plastic of kunststof variant. Een kasteel met ridders, een koning en paarden. Of een piratenschip met echte piraten, schatkisten en zeemonsters. Toch is het ook mogelijk om al deze speeltjes in houtvorm te kopen. Het enige nadeel is dat hout – mede door de bewerking ervan – doorgaans duurder is. Maar daar krijg je natuurlijk wel wat voor terug!

Ook voor meisjes

Ook voor meisjes is er leuk speelgoed van hout te vinden. Niet alleen de puzzels en poppenwagens die we zelf nog kennen van vroeger, maar bijvoorbeeld een volledige manege of een speelgoedvilla.

Stevig

Hoe vaak komt het niet voor dat kunststof speelgoed kapot gaat? Er hoeft maar iets te hard mee gespeeld te worden of er breekt een deel van de toren af, de ridder verliest zijn zwaard of de piraat raakt zelfs zijn houten been kwijt.
Wat dat betreft biedt hout meer stevigheid en vastheid. Het is een duurzaam materiaal. Afhankelijk van de houtsoort kan speelgoed bijna onverwoestbaar worden. En zeker in huizen waar veel gespeeld wordt, kan dat zeker geen kwaad!