Veel spelen voor een goede nacht rust van uw kind

Wanneer je moeilijk in slaap komt of juist vaak wakker ligt kan het zijn dat je te weinig beweegt. In dit geval is regelmatig bewegen de oplossing voor jouw slapeloosheid.

Slapen doe je niet alleen omdat het lekker is, een goede nachtrust is letterlijk van levensbelang. Je kunt zelfs langer zonder eten dan zonder slaap. Niet iedere Nederlander lijkt zich hiervan bewust te zijn. Het aantal slaapuren per nacht wordt steeds minder. Er zijn een hoop dingen die je wakker kunnen houden, maar je kunt je beter focussen op de dingen die ervoor zorgen dat je wel lekker slaapt. Zo is een goed bed nummer 1, kijk hiervoor eens bij de slaapkenner.

Nadelen slaaptekort

Voor de hand liggend is natuurlijk om te zeggen dat je eerder naar bed moet gaan om slaaptekort in te halen. Dit is gemakkelijk gezegd, maar niet iedereen valt zomaar in slaap of slaapt lekker door. Dit heeft nadelige gevolgen voor je dagelijkse leven en je gezondheid. Bij een verstoring van de diepe slaap vermindert je weerstand en bij slapeloosheid verminderen je werkprestaties.

Oplossing

Bij ernstige slaapproblemen is het verstandig om een huisarts te raadplegen, dan is het niet verstandig om op internet tips op te zoeken. Maar voor een groot deel van de mensen die slecht slapen geldt dat zij hun probleem aan kunnen pakken door meer te gaan bewegen. Studies hebben uitgewezen dat dit een positief effect heeft op de kwaliteit van de slaap. Door regelmatig te bewegen verloopt de overgang tussen de verschillende slaapfases regelmatiger en vloeiender.

Diepe slaap

Om de lengte van de diepe slaap te verlengen helpt het om overdag intensief te bewegen. Wanneer je dit aanvult met wat lichte oefeningen in de avond zul je merken dat je diepe slaap verlengt wordt. Wanneer je geen last hebt van een te korte diepe slaap, maar niet makkelijk in slaap valt is het aan te raden om ongeveer 4 keer per week 30 minuten te bewegen. Dit hoeft niet intensief te zijn, een wandeling van 30 minuten is al voldoende om beter in slaap te vallen en langer door te slapen.

Duur van de slaap

Zoals hierboven beschreven kan de lengte van de slaap verlengt worden door te bewegen. Een studie van de Medische Universiteit van Stanford heeft uitgewezen dat met regelmaat bewegen de slaapduur wel met een uur kan verlengen. Ook de tijd om in slaap te komen kan verkort tot zelfs wel gehalveerd worden door met regelmaat te bewegen.