Wil je een step kopen? Hier moet je rekening mee houden

De autoped

De autoped van vroeger in een modern jasje, is de autoped van nu. Een stabiel en robuust ontwerp met net even wat grotere wielen en dikkere banden dan een vouw step. Deze grote wielen en luchtbanden zorgen ervoor dat je veilig en snel de weg over vliegt en dat je lange afstanden kunt afleggen door zowel de stad als over hobbelige wegen. De autoped is zeer geschikt om een dagje te toeren. Doordat een aantal autopeds, waaronder26de Kick bike Free ride en de Yedoo City, een maximale belasting van 120 kg aankunnen, is de autoped een perfect vervoersmiddel voor jong en oud.

De vouw step

Een vouw step is een goede keuze als je het fijn vindt dat je de step gemakkelijk met je mee kunt meenemen en kunt opbergen. Reis je met het openbaar vervoer naar je werk, maar moet je vanaf het station nog een klein stukje tot je er echt bent? De vouwstep is een lichter en kleiner alternatief voor de vouwfiets of de gewone fiets. Een vouw step voor je kinderen leg je gemakkelijk achterin de auto en ook thuis hoeft de step niet in de weg te staan. Bij de aanschaf van een vouwfiets moet je je van te voren afvragen of je één of liever twee remmen wilt, hoe hoog de stuurhoogte moet kunnen zijn en of de maximaal toegestane belasting hoog genoeg is.

De elektrische step

Als je net even dat extra beetje harder wilt gaan, is de elektrische step een goede keuze. Doordat de step wordt aangedreven door een elektromotor, kun je al snel 16 km per uur halen. De oplaadbare accu bestaat uit twee 12V batterijen, die het na opladen weer een volle 40 minuten volhouden. Een klein nadeel van de elektrische step is dat je er niet mee mag rijden op de openbare weg zonder een bromfietsrijbewijs en bromfietskenteken. Maar steppen op eigen terrein mag gelukkig altijd.

Stuntsteppen

De stuntstep is er voor jong en oud. Het is een stevige step, van sterk metaal. Om de klappen van het stunten te kunnen opvangen, is de step niet inklapbaar of in hoogte verstelbaar. De stuurhoogte hoort iets lager te zijn dan bij een vouwstep of autoped, zodat je de stunts op de juiste manier kunt uitvoeren. Denk bij de aanschaf van een stunt-step altijd aan de juiste lichaamsbescherming, zoals knie, pols- en elleboogschermvers en een helm.

De kinderstep

Er zijn steppen voor alle leeftijdscategorieën, zo ook voor de allerjongsten onder ons. Tot 3 jaar zijn de banden van de stepjes vaak wat dikker of heeft de step drie wielen. De kleintjes leren op de step hun evenwicht bewaren en zijn zo goed voorbereid op een echte fiets. De steppen voor de leeftijden 4 tot 12 jaar zijn speciaal ontworpen voor deze groep. Bij de kinderstep is een verstelbaar stuur een must, zodat je kind zo lang mogelijk plezier kan hebben van de step. De meeste kindersteppen hebben deze mogelijkheid dan ook. Ook de maximale belasting is iets om vooraf te checken. Naast deze belangrijke zaken, zijn er eigenschappen die de ene step meer geschikt maken dan de ander. Wil je de step kunnen opvouwen, zodat hij makkelijk mee kan in de auto of onder op de kinderwagen, ga dan voor de vouwstep. Wil je juist dat je kind langere afstanden kan steppen, dan is een step met dikkere luchtbanden en grote wielen een aanrader. Verder is de keuze van één of twee remmen er een om over na te denken en zijn er natuurlijk veel leuke kleurtjes waar de kinderen uit kunnen kiezen.

Er zijn veel verschillende steppen, dus bedenk vooraf goed welke step voor jou de juiste is. Opvouwbaar, elektrisch, de stuntstep of juist een step waarmee je lekker door het bos kunt crossen. Het kan allemaal!